- knowhow - razmjena nastupa - rockknjiga
|
infobox Trenutno
online: 1

- home - - grupe - - rječnik - - linkovi - - forum -
- knjige - - koncerti - - recenzije - - trgovine - - chat -
- tablica akorda - - pjesmarica - - knowhow - - oglasi - - registracija -
- home -

Know HowRazmjena nastupa


Muzičari u pravilu svoj regionalno ograničen teren gdje mogu nastupati u klubovima, kafićima, gostionicama, reastoranima i festivalima jako brzo iskoriste. Češće od dva puta godišnje svirati na istoj pozornici uzrokovati će, čak i kod na "silu" dovučene rodbine i prijatelja, nezadovoljstvo, dosadu, odbacivanje,...


Dakle, preostaje jedino otići u drugu regiju, ali koja grupa iz Rijeke, Zadra, Delnica,... može sama organizirati nastup u Zagrebu, Splitu,...? Obrnuto, nije ništa bolje, rijetke su grupe iz Zagreba ili Splita koje uspiju nastupiti u ostalim hrvatskim mjestima.


Ipak kod prve prepreke koju treba preći, odustane puno grupa. Tko danas šalje demo cd ili kasetu, može biti siguran, da najvjerovatnije neće biti preslušana ili ne može biti preslušana s obzirom na broj kaseta koji isti dobivaju. Treba biti jako sretan na ovaj način doći do nastupa.


Bitno je napomenuti i razumjeti situaciju u kojoj se nalazi vlasnik recimo kluba, jer ako on ili ona dopusti svirati u svom lokalu grupi koju nitko ne poznaje, onda ta grupa - najčešće iz drugog mjesta - ne povlači za sobom i publiku, a baš od te publike koja troši na hranu i pijaču zarađuje za život ona ista ili onaj isti vlasnik kluba. Logički interes je dakle sa koliko gostiju je grupa u stanju napuniti lokal.


Iz ovog rezultira što je uostalom i razumljivo, da većina klubova ne radi sa fiksnim gažama, nego skoro isključivo dogovorno na bazi postotka. Odbije li grupa ovaj način, mogućnost nastupa je ponovo propala.


Druga mogućnost je zagristi limun i riziko - troškova puta, kombija, PA, prenoćišta,... - preuzeti na sebe. Da se ovakav "deal", najčešće od svih mogućih slučajeva, ne isplati nažalost je isto tako logički navesti.


Muzičari stoje pred istim problemom kao i navedeni vlasnik kluba. Ako u mjestu nastupa grupa nije poznata, dobiti će slučajne goste koji će u najboljem slučaju reći: " ...ah, kvragu večeras ću platiti ulaz, ..."


Muzičarima je mogućnost reklamiranja u tuđem mjestu gotovo potpuno isključena. Skupi plakati koji su sa puno povjerenja poslani lokalnom organizatoru odnosno vlasniku kluba, završe najčešće u smeću, lokalni časopisi i radio stanice obično zakopčani do grla, tako da vjerojatno vrlo zainteresirana publika za baš taj muzički stil nije saznala za nastup.


Posljedica je da grupa svira pred deset slučajnih gostiju, a muzičari su bijesni jer: a) nema štimunga b) slaba gaža c) vlasnik kluba krade na pijači jer će inače više zaraditi grupa nego što će gosti napraviti prometa.


Treba li spominjati da kao grupa više nije potrebno pitati u toj istoj gostionici za nastup i da svi kasniji pokušaji ostalih grupa imaju jako slabe karte?


Osnovna misao o RAZMJENI NASTUPA bazira se na jednostavnoj formuli, uvijek se kombiniraju dvije grupe - koje po stilu harmoniraju - iz različitih mjesta na jednoj pozornici kao dvostruki nastup (double-feature). Obje grupe trebaju kod kuće imati publiku na koju se u principu mogu osloniti. Imaju li to, pola posla je već napravljeno. Dodatna prednost je u tom što je vlasnik kluba već dobio pozitivan dojam i siguran je da će na sljedećem nastupu ponovo moći pozdraviti čitave redove gostiju.


Dolazi li grupa iz Zagreba u Rijeku, svirati će kao predgrupa domaćim favoritima, kod uzvratnog nastupa u Zagrebu, biti će upravo suprotno.


Uvijek se domaća grupa brine o reklami, da ima dovoljno plakata, odnosno kod preljepljenih i potrganih plakata o ponovnom plakatiranju. Domaća grupa najčešće zna kome se obratiti na radiu, novinama da bi se najavio nastup.


Za PA se isto tako brine, ukoliko ne postoji fiksni razglas u mjestu nastupa, domaća grupa, jedino ona zna gdje se može povoljno iznajmiti, odnosno posuditi djelove od prijateljskih lokalnih grupa. U slučaju da je gostojućoj grupi nužno potreban neki specijalni efekt ili instrument, ona ga mora sama donjeti ili svirati bez njega.


Nažalost u razmjeni nastupa ne postoje garancije, ukoliko je domaća grupa bila nezainteresirana, slabo organizirana pa je i posjećenost koncerta shodno tome bila mala, vjerojatno će se i kod uzvratnog nastupa desiti isto, - ipak - ovo su u principu iznimke.


mail: alen, -rockknjiga-
- home - - home - -rockknjiga mail - - mail - -vijesti - -knjiga gostiju - - Na vrh stranice -- na vrh -